by Negus of Pop

Culture Agent

  • לאן נעלם פילון

    לאן נעלם פילון

    אם היינו מסתמכים על חז״ל, כל מה שקשור ליהדות מצרים כנראה היה נשכח, על אף שבתקופת המשנה אלכסנדריה היתה ה״ניו-יורק״ של היום, והאוכלוסיה היהודית תפסה מקום חשוב בחיי החברה והרוח שם. פילון האלכסנדרוני היה פילוסוף ומנהיג בקהילה היהודית שם, ומסתבר שגם אחיו של גובה המיסים הראשי במצרים, שאולי העובדה שבנו היה מהנציבים ביהודה לפני החורבן…

    Read more

  • להיטי זהב

    להיטי זהב

    הוול סטריט ג׳ורנל הגדיר את ג׳ים הולט בתור אחד מכותבי המדע הפופולרי הטובים ביותר של ימינו. ואם כך, אז הספר החדש שיצא לאחרונה בהוצאת ״ספרי עליית הגג״ אמור להיות ה״בסט-אוף״ שלו. לפחות המיטב מהפינה שלו בניו יורקר בעשרים השנים האחרונות. מאמר אחד מהטור הזה, מ-2004, כבר הפך לספר, ״תפסיקו אותי אם כבר שמעתם את זה,…

    Read more

  • הברית כדהרמה

    הברית כדהרמה

    בבודהיזם כמו בכל דת בעצם, יש ספרות שלמה שמרחיבה את הסיפור הידוע על גיבורי הדת. ביהדות זהו כמובן המדרש, שמכיל לכאורה שברי סיפורים ש״הושמטו״ מהתורה, לפחות המקרא המשוכתב. אבל הם בעצם קובץ סיפורים בעלי מסר דידקטי, שנכתבו כנראה לאחר כתיבת הטקסט המקורי, ומפאת קדושתו, או שמא מפאת תפוצתו, לא השתחלו פנימה אל תוך הטקסט המקודש…

    Read more

  • לשוח מלשון לשבת בין השיחים

    ״ויצא יצחק לשוח בשדה״ (בראשית כ״ד). במסכת ברכות נאמר ש״אין שיחה אלא תפילה״, כלומר מה בדיוק חיפש יצחק אבינו בשדה כשראה מרחוק את השיירה של הגמלים שהובילה את רבקה אשתו המיוחלת? מכאן למדנו שאם אנו רוצים לצאת ולהתפלל ולהתייחד עם קוננו, כדאי ללכת לשדה. אך מסתבר שיצחק אבינו רצה לעשות משהו אחר לגמרי, ולכשדעתו הוסחה…

    Read more

  • היהדות כפי שאנו מכירים אותה כיום התפתחה מהפילוסופיה היוונית. המונותאיזם הגיע מהפילוסופיה היוונית, וגם האוניברסליזם ולפיכך רעיון המיסיון האוניברסלי. הרעיון המרכזי ביהדות הוא ״תיקון העולם״ ו״קידוש שם שמים״. את שני הדברים האלה עושים על ידי גילוי העובדה שיש בעל בית לעולם, ואת הדבר הזה עושים יהודים מימים ימימה. בתקופה שבה כולם היו עובדי אלילים, המטרה…

    Read more

  • הארגוט כמנוע רוחני בימי הביניים

    הערות אגב אמורות לבוא בסוף, אבל הפעם נחרוג מהרגלנו ונתחיל באנקדוטה: ויטוס הקדוש נחשב כאחד מ״ארבעה עשר הקדושים המסייעים״, שהיו מתפללים אליהם בעיקר כדי לרפא מחלות. במקרה של ויטוס, אליו היו מתפללים כדי לרפא ממחלת הנפילה. אבל בגלל שמחלת הנפילה לא ממש מאופיינת בימים שאין רפואה מסודרת, אז כל מחלה עם הפרעות עצביות מכוונת ישר…

    Read more

  • המנורה והמרווה

    המנורה והמרווה

    הארתם של חנה ואפרים הראובני ובנם נגה, על כך שעיצוב המנורה לפחות כפי שהוא מופיע ברמב״ם ובאזכורים אחרים גרפיים של המנורה כבעלת קנה ישר ולא מעוגל, הוא על פי פריחתה של המרווה – ידועה. לכן לטענתם גם המנורה והקטורת מאוזכרות האחת לצד השניה. לכן גם מקום בית המקדש מתואר בשם ״הר המוריה״. כנראה שהם לא…

    Read more

  • חג לאפוקליפסה

    חג לאפוקליפסה

    אני מתכונן לכתוב עבודה סמינריונית בנושא הנבואה האסטרולוגית שנפוצה בסוף המאה ה-12 והילכה אימים על אירופה והמזרח. היא ניבאה רעות כתוצאה מסידור מסוים של הכוכבים בשמיים, לא היה ברור איזה רע בדיוק ולפיכך תיארו את זה בקווים אפוקליפטיים. כל אחד מהצדדים פירש אותה בדרכו הדתית, כנבואה הצופה את קץ הימים. לאחר מעשה, לדוגמה, התבררה הנבואה…

    Read more

  • המלח כסמל בתנ״ך

    המלח כסמל בתנ״ך

    בברית החדשה מלח נחשב כדבר חיובי, תלמידי ישו נחשבים כ״מלח הארץ״. כריית מלח בעת העתיקה הייתה פעולה יקרה, משכורות היו משלמים לחיילים במלח. על כן גם משכורת נקרא salary. לעומת זאת בתנ״ך המלח נחשב כדבר שלילי המסמל קללה ושממה. עיר שמקללים אותה שלא תבנה יותר, זורעים במלח. מדוע בעצם חל שינוי לכאורה ביחס למלח? האם…

    Read more

  • השבת הנוצרית

    השבת הנוצרית

    שאלה: אם בתנ"ך, או יותר נכון, ב״ברית הישנה״, מופיע הציווי בעשרת הדיברות (וכמובן לא רק) לשמור את יום השבת, כיצד זה שבמדינות נוצריות דווקא ביום ראשון לא עובדים? כיצד מתייחסים או מתעלמים בנצרות מהקדושה של השבת? ובכן. בנצרות לא שומרים שבת. לא צריך לשמור שבת. הנוצרים מתעלמים מ״שמירת השבת״ כי לדעתם הם שומרים על השבת,…

    Read more