by Negus of Pop

Culture Agent

  • ה״קנה״ כצמח מקודש ביהדות

    בנשיונל ג׳אוגרפיק מודיעים שבוטנאי טורקי בשם מהמוט מיסקי מאוניברסיטת איסטנבול טוען כי ייתכן שגילה סוג של כלך שהוא מזהה עם הסילפיום, צמח מקודש ומבוקש שנחשב כבר 2000 שנה כצמח נכחד. למרות שהראיות עדיין אינן חד משמעיות, הקהילה המדעית נוטה להסכים ש-ferula drudeana שנמצאה על ידי הפרופ', דומה ביותר למה שאנו יודעים על צמח הסילפיום. בארץ…

    Read more

  • האם הנחת התפילין היא סוג של טקס אוסטאופתיה קדום?

    התרגומים האנגליים של התנ״ך (שלמען האמת אני לא יודע על מה הם מתבססים. עריכה: מקור המילה פאה הוא אכדי (pâtu- צד, פינה) ומתאים גם כ'רקה'), מפרשים את המילה ״פאתי מואב״, בפסוק ״דרך כוכב מיעקב וקם שבט מישראל, ומחץ פאתי מואב וקרקר כל בני שת״, בתור המצח שלהם. על פי התקבולת קרקר-פאתי, ניתן להבין ש״קרקר״ אמור…

    Read more

  • יואכים מפיורה ו״היואכימיזם״

    יואכים מפיורה נחשב לאחד מהתיאולוגים המשפיעים בהיסטוריה ולו מפני שהיה הראשון שדיבר על היסטוריציזם, ועל ההיסטוריה כהתפתחות ספירלית. את הגישה ההיסטוריציסטית הכרנו אחר כך לדוגמה בהגליאניזם, במרכסיזם, באבולוציה התרבותית וכו׳. כולם דיברו על כך שהעולם התפתח באמצעות ״סבבים״ של התפתחות, כשכל סבב נבנה כנדבך על גב קודמו ובסופו של דבר ההיסטוריה הולכת לכיוון אחד ומושלם.…

    Read more

  • כדי לערבב את התה – תצטרך מטאטא

    בספרו ״משחת המכשפות״ בוחן תומאס הטסיס את ההשערה שהמיתוס על מכשפות רוכבות על מטאטאים יסודו בשיטת ריפוי קדומה שבמסגרתה השתמשו במשחה שנרקחה מפרג האופיום והוחדרה לפי הטבעת או לוגינה באמצעות מטאטא. פדניוס דיוסקורידס בכרך 4 של ספרו ״De materia medica״ כותב לדוגמה על שימוש שכזה כסם הרדמה. הטסיס מסתייג ומזכיר שרעיונות כאלה (של אוננות עם…

    Read more

  • בפרק א׳ ביהושע נאמר ״עברו בקרב המחנה וצוו את העם לאמר הכינו לכם צידה, כי בעוד שלשת ימים אתם עברים את הירדן הזה לבוא לרשת את הארץ אשר ה׳ אלהיכם נתן לכם לרשתה״. בפרק ג׳ במעבר הירדן מתואר שאכן עברו שלושת הימים, ״ויהי מקצה שלשת ימים ויעברו השטרים בקרב המחנה״. לכאורה פרק ב׳ שבו שלחו…

    Read more

  • צום כתרגול רוחני

    אני נוטה להאמין שדתות התחילו לצדד בצום כתרגול רוחני בעקבות ניסוי וטעיה של מתבודדים שהעבירו את עצמם תהליך של ״אינקובציה״, ונתקלו בתכונות המועילות של צום. אני קורא ספר על חוסר איזון הורמונלי שטוען ש״היתרונות ארוכי הטווח של צום לסירוגין, במיוחד בשילוב עם פעילות גופנית קבועה, כוללים שיפור בתפקוד המנטלי והגופני, חיזוק אוכלוסיית חיידקי המעי, ירידה…

    Read more

  • עולם המים התת קרקעי

    במיתולוגיות האיזור מתואר מקור העולם בהבדלה בין מים עליונים למים תחתונים. שני החלקים הנבדלים האלה, התהום והשמיים, מהווים את משכן השמש במסעה לאורך היממה, וגם את המקום בו נמצאים המים – הגשם שיורד מהשמיים והנהרות שנובעים מראשי ההרים, ומצד שני מי התהום והמקום המנקז את כל הנחלים הנשפכים אליו. הסגידה לאלוהי השאול לא היתה במובן…

    Read more

  • המיתוס הגלילי

    המיתוס הגלילי

    התאוריה של אלחנן ריינר בנויה על כך שבארץ ישראל קיימות מסורות איזוריות (״רגיונליות״) שמנכיחות את הסיפור המקראי, ובכך מפרשות את המקרא לא בהכרח בצורה הנאמנה לו גאוגרפית, אלא כחלק מפולקלור וצביון הסביבה. כך, העבירה יהדות הגליל כבר במאה ה-2 לפנה״ס את כל מאורעות התנ״ך אל חבל הארץ שלה, ודמויות ״דרומיות״ מובהקות, או ״ישראליות״ מובהקות נוכסו…

    Read more

  • במדעי הדתות יש את התאוריה של דייויד יום שמתייחסת אל הדת בתור מדע פרימיטיבי. קיימת גם התאוריה של אוגוסט קונט שסוברת שיש בכל רעיון אנושי שלושה שלבים. החל משלב שבו אנחנו נותנים תשובה אוטומטית לכל השאלות שאנו לא יודעים, תשובה בשם ״אלוהים״, ועובדים ללא מתודה מסודרת שבונה את תפיסת העולם שלנו, וכלה במצב שבו אנחנו…

    Read more

  • לכאורה, הפעם הראשונה שמוזכר גלגול הנשמות ביהדות הוא חוטר סורר בשם קבלת האר״י, או יותר נכון כפי שהושמה בפי תלמידו ר׳ חיים ויטל במאה ה-16. על פי ויטל, גלגול הנשמות אינו גלגול של נשמה מלאה בתוך גוף אחר, אלא של חלקים פגומים בנשמה, הפסולת שלה, שנקראים ״ניצוצות״ שחוזרים הם להתגלגל עד אשר יתוקנו. בספר הגלגולים…

    Read more