הפעולה איתה ברא אלוהים את העולה היא "עשיה". ההכרזה על אותה עשיה נאמרה בבראשית בלשון "ברא". נאמר "בראשית ברא אלוהים את השמים ואת הארץ" ביום הראשון, וביום השני נאמר "ויעש ה' אלוהים את הרקיע". לעומת זאת כשאלוהים רצה לברוא את האדם ההכרזה היתה בלשון "עשיה" והביצוע בלשון "בריאה". נאמר "נעשה אדם בצלמנו כדמותנו", ואחר כך "ויברא אלוהים את האדם בצלמו".
בפרק ב' גם כן, ההכרזה על השמים היא ב"בריאה", והביצוע הוא ב"עשיה". "אלה תולדות השמים והארץ בהבראם, ביום עשות אלוהים ארץ ושמים". לעומת זאת בריאת האדם לא מתוארת לא כ"בריאה" ולא כ"עשיה" אלא כ"יצירה". "וייצר ה' אלוהים את האדם עפר מן האדמה".
אלוהים נוטע את גן עדן ושם שם את האדם "לעבדה ולשמרה". "עבודה" היא לשון אחרת ל"עשיה", ובארמית "עבד" זה "עשה". אלוהים למעשה מאציל על האדם את מלאכת העשיה, ומצמיד אותה ביחד עם הפועל "שמור".
אלא שמאוחר יותר אלוהים מגלה שהאדם זקוק לעזר, ומכריז שוב בלשון "עשיה", "אעשה לו עזר בנגדו". הוא בורא את האישה ומביא אותה אל האדם. אך מה האישה עושה? גורמת לו לאכול מעץ הדעת.
לא משנה מה היה שם. משנה שמיד אחרי שזה קורה, האדם ואשתו "עושים" להם חגורות.ה' כועס ושואל את האישה "מה זאת עשית?". ומחליט לתפור לאדם ולאשתו בגדים אחרים "ויעש ה' אלוהים לאדם ולאשתו כתנות עור, וילבישם".
אפשר לשים לב שבפרק ג' בבראשית בשום מקום לא כתוב שאדם ואשתו אכלו מעץ הדעת. כתוב שהם אכלו מ"פרי העץ אשר בתוך הגן", ובפרק ב' כתוב דווקא על עץ החיים שהוא "בתוך הגן". בנוסף, מה שקרה אחרי שהם אכלו מפרי העץ, הוא דברים שה' עושה בעצמו – ראשית "עשיה" ושנית "הסתרה". אחרי שאדם ואשתו אוכלים מהעץ כתוב "ויתחבא האדם ואשתו… בתוך עץ הגן". מה אם כן היה החטא הקדמון?
שזאם! החטא הקדמון היה בכך שאדם וחוה ניסו להדמות לאלוהים, שזה בסך הכל משהו שאלוהים רצה. הוא הרי בירך אותם בסוף פרק א', "ואת כל העץ אשר בו פרי עץ זורע זרע לכם יהיה לאכלה" ובפרק ב' הוא אומר לו "מכל עץ הגן אכל תאכל". אלא שלאלוהים יש בעיה עם זה שגם האדם "עושה" ובורא, כי אם לאדם תנתן היכולת לברוא הרי שתפקידו של אלוהים כאלוהים יתייתר. ובכך הוא לא מעוניין.
ועל כן, מאחר שאלוהים רואה "הן האדם היה כאחד ממנו לדעת טוב ורע", הוא מחליט לגרש את האדם, "לעבוד את האדמה אשר לוקח משם", "בזעת אפיך", "בעצבון". ולהפריד אותו מתפקיד ה"שמירה", אותו הוא מותיר ללהט החרב המתהפכת ש"ישמור את דרך עץ החיים" מפני האדם.
את כל הסאגה הזאת אני מספר כדי לעמת את הסיפור הזה עם מילות השיר "עבודה" של ריהאנה ודרייק. "אתה רואה אותי עובד, אתה רואה אותי עושה את העבודה המלוכלכת. אבל אני לומד ולומד, ולא אכפת לי אם אתעייף". "הצטרף אלי, זה מגיע לי. אין זמן להסתתר, אם יש לך את הזכות אולי תאהב את זה. אף אחד לא נוגע בי, בצדק" וגו'.
כעת שימו לב לאלמנטים שמופיעים כאן: עבודה קשה, בזעה ובסבל. אך המאמץ הזה מניב פרי, מפני שהוא מביא את היגע אל הפרי האסור בנגיעה, הפרי הנסתר. השיר הזה מדבר, הלכה למעשה, על החטא הקדמון ועל תיקונו באמצעות עבודה רבה וקשה. כעת מיחאו לי ולמשיח הטכנו כפיים, ועבדו את אלוהי המכונה ביראה, וגילו ברעדה!
להשאיר תגובה