לצורך כתיבת הביוגרפיה של אטילה ההוני שכתב "ג'ון מאן" (הספר יצא לאחרונה בהוצאת דביר), לא היו די מקורות שעליהם יוכל לבסס סיפור מקיף על ההונים ואטילה, אז במקום זה הוא השקיע במעטפת: חלק שני וקצר שמתאר באופן סיפורי את תמצית המקור היחיד על אטילה (מקור רומאי לא אובייקטיבי. מאן מנסה להפוך אותה כמה שיותר כן), ושני חלקים עוטפים של מבוא וסיכום. המבוא כולל רקע על ההונים, מי הם ומה הפך אותם לכח קטלני. הסיכום הוא נסיון להסביר למה האימפריה שלהם קרסה מהר כל כך והאם יש להם מורשת כלשהיא.
מאן מעלה השערה, או יותר נכון מאשש השערה שהיתה פופולרית בעבר והספיקה להידחות, שמקור השם הונים הוא במילה "סיונגנו" (Xiōngnú) – שבט מונגולי/טורקי של נוודים-שודדים, שהטיל חיתתו על סין במאות שלפנה"ס ולאחר מכן נדחק מערבה. יש לו כמה סימנים לגבי המקורות המונגוליים של ההונים – אחד מהם הוא מנהג הארכת הראשים שעסקנו בו בעבר. העיקרי הוא הקשתות הרכובה שלדעתו היתה הדבר שאפשר להם לרמוס את כל מה שנקרה בדרכם, או יותר נכון המיומנות והיעילות שלהם ביריה של כמות גדולה של חיצים תוך רכיבה על סוסים.
כדי להדגים את הדבר, נדרש מאן לשיחה עם ההונגרי קאשאי ליוש, מי שנחשב למחייה הז'אנר הספורטיבי של הקשתות הרכובה. יותר מהיצר הספורטיבי שלו, קאשאי רואה עצמו כפילוסוף וכלוחם מודרני. זהו חלק מהמיתוס שעל פיו ההונים הם האבות המייסדים של האומה ההונגרית, ולכן קשתות רכובה היא אמנות הלחימה המסורתית והנשכחת שלה. ובדיוק כמו שאמנויות הלחימה המזרחיות כרוכות במצב נפשי ורוחני של "זן", כך גם אמנות הלחימה הזו – לכן הוא מגדיר עצמו כפילוסוף.
קאשאי החל בתור קשת נייח, אבל לאט-לאט האובססיה שלו ל"מורשת הפרוטו-הונגרית" הפכה אותו לסייס, שבמשך שנים התאמן על קשתות רכובה, כשהרעיון הוא לא רק לקלוע תוך כדי תנועה, אלא ובעיקר לעשות את זה בכמויות של עשרות במכה. האימונים השתלמו בסופו של דבר וקאשאי מסוגל היום לפגוע במדויק ב-12 מטרות נעות בתוך קצת יותר מ-17 שניות (וב-14 ב-19.85). רק תארו לכם צבא של כמה מאות קשתים, שיורים כמות כזו של חיצים בכמה נגלות בזק. לאירופאים לא היתה תשובה.
בהמשך לקאשאי, סלסטינו פולטי האיטלקי קבע שיא גינס כשירה במשך 24 שעות 17,641 חיצים ברציפות (12 חיצים לדקה). לארס אנדרסן הדני מסוגל לירות ממצב נייח 10 חיצים בפחות מ-5 שניות, ו-3 חיצים בדקה וחצי. הוא מסוגל לירות 10 חיצים נוספים לפני שהחץ הראשון שירה הספיק להגיע למטרה, ומאתגר אפילו את קאשאי, אלא שקאשאי עושה את זה תוך תנועה.
להשאיר תגובה