מבין קהילות היהודיות בצפון אפריקה, נחשבת קהילת יהודי לוב, "הטריפוליטאים", כזו ששומרת על הפרופיל הנמוך ביותר. אולי משום שהיא היתה הקטנה ביותר מבין הקהילות שם, או משום שהיתה יוצאת דופן במרקם שלה ובהשפעות התרבותיות. אחרי הכל, מגורשי ספרד לא התיישבו בה בהמוניהם, עם כל הטררם שהם הביאו איתם, וכך יהדות לוב הפכה לאחות החורגת של יהודי המגרב. כך אז וכך גם לאחר העליה לארץ ישראל. בעוד היצירה התרבותית של שאר התפוצות, ובעיקר מרוקו וטוניסיה, הורמה על נס, ואולי מפני שיוצאי המדינות האלה קובלים על הקיפוח של תרבותם בקול רם יותר, לא הרבה ידוע על היצירה של יהודי לוב.
וכאן חוזרת למשוואה הנוכחות של גולי ספרד. הפיוט היה מושרש ביהדות ספרד, הרבה יותר מאשר ביהדות המגרב לפני הגירוש. היהודים שם חיו בתנאים קשים כאלה, שהתקשו לקיים את יהדותם עקב רדיפות ועוני. ר' שמעון לביא, מגורש ספרד שהיה בדרכו לארץ ישראל וביקר בטריפולי, מתאר את מצבה הדתי הירוד של הקהילה שם, שגרם לו להשאר בה ולחזק את הקהילה. כלומר, קהילה במצב דתי ירוד בטח שלא תפתח חיי רוח רבים כל כך. העובדה שהרוב המוחלט של יהודי ספרד שגלו למגרב לא הרחיקו עד ללוב, הביאה לכך שהמסורת הפיוטית שלהם השתמרה טוב יותר בקהילות אחרות, ומן הסתם גם הוחייתה מחדש בעידן הנהירה אל הפיוט שחלה לאחרונה בקרב המוסיקאים בישראל. אבל לגבי לוב? לוב אמנם השתקמה בינתיים מבחינה דתית, אבל הפיוטים שבה ברובם היו מיובאים, ופחות מדי אדבוקטים של הפיוט הגיעו מלוב, כביכול. לכן כלפי הנוהרים החדשים לפיוט, לוב היא אי שומם.
האוסף החדש "נדודים", מיסודה של עמותת יוצאי לוב "אור שלום", מבקשת להוכיח שלא כך הדבר. האוסף כולל ספר ודיסק ובו עיבודים מוסיקליים לפיוטים מבוצעים על ידי הרכב בהובלת המוסיקאים יניב רבה וינקלה סגל (שהם שמות מוכרים בקרב נגני הליווי של מוסיקת העולם בארץ, שניהם בתחום העוד וכלי המיתר). בשונה מאלבומי פיוטים אחרים שיצאו לאחרונה, האלבום הזה שואף להיות שורשי ככל הניתן, אמנם בעיבודים מודרניים ובליווי שלל כלי נגינה, אבל במקום אלמנטים מודגשים של ג'ז ורוק, הם הולכים יותר לכיוון האתני של המוסיקה האפריקאית והערבית. חבריהם ל"סצנה", אמנים אחרים מהשורה הראשונה של מוסיקת העולם בארץ(אמיר שהסר, עדי רנרט, זוהר פרסקו, מארק אליהו וכו'), מלווים אותם בכלי הנגינה, ובקולות ניתן גם לפגוש את ברי סחרוף, שלמעשה באלבום הפיוטים שלו שיצא לפני כמה שנים עלה הרעיון להקליט את האוסף הלובי כולו. ההרכב המורחב הופיע בפסטיבל ישראל בתחילת החודש, ויפתח גם את פסטיבל העוד באוגוסט הקרוב. לאוסף כולו ניתן להאזין כאן.
להשאיר תגובה