ב-17/1/2013 (יום ה'), תפתח במרכז מורשת יהדות בבל (מרדכי בן פורת 83, אור יהודה) תערוכת המוסיקה של המרכז, באצירתה של עידית שרוני. התערוכה הינה תערוכת קבע חדשה וייחודית שתציג בין היתר כלי נגינה מקוריים מעיראק, כגון: סנטור, קאנון, עוד, נקאראת (תופים) ועוד. מאחורי כל אחד מהכלים מסתתר סיפור היסטורי מרגש, מדובר בכלים רבי ערך שחלקם אוחסנו בכספת המוזאון במשך למעלה מ-20 שנה והם יוצאים לאור לראשונה לכבוד התערוכה.
יהודי בבל שרו וניגנו מתקופה קדומה: לצד המוזיקה המסורתית של השבחות, הצ'אלע'י והדקאקאת, היו היהודים חלוצי המחדשים במוזיקה החדשה. במאה התשע-עשרה עם הקמת בית הספר המודרני היהודי בבגדאד בניהולה של חברת כי"ח מצרפת (1864) ובואם של מהגרים מאירופה בעלי השכלה מוזיקלית, נרכשו כלים באירופה והוקמה להקה של כלי נשיפה ותופים שניגנה בשמחות של יהודים, מוסלמים ונוצרים תמורת שכר. היהודים נטשו את המקאם העיראקי החמור ופתחו צורות חדשות פשוטות וקלות יותר שהתגבשו בהשפעת תהליכי המודרניזציה. במוזיקה החדשה הוחלפו הכלים הקלאסיים ובמקומם באו העוד, הקאנון, הניי וכל משפחות כלי המיתר מיבוא מערבי.
במשלחת הרשמית שייצגה את עיראק בקונגרס הבינלאומי הראשון של מוזיקה ערבית שהתקיים בקהיר בשנת 1932 ובהקלטות שהופקו בברלין, היו כל המלווים לזמר המפורסם מוחמד אל-קובנג'י, יהודים ובהם נגן העוד המהולל עזרא אהרון, שהשתקע בארץ-ישראל בשנת 1934 . בשנת 1936 ייסדו סאלח ודאוד אל-כוויתי את הלהקה המוזיקלית הרשמית הראשונה של בית השידור העיראקי בה השתתפו חמישה יהודים ומוסלמי אחד. בהופעותיהם ליוו מוזיקאים אלה גם שירים רבים שהולחנו על-ידי סאלח אל-כוויתי.
במסגרת בית הספר לעיוורים, הקימה הקהילה בשנת 1926 נפתחה מגמה מוזיקלית שחניכיה השתלבו בפעילות המוזיקלית החדשה. פעילות מוזיקלית ענפה זו הגיעה לקיצה עם העלייה ההמונית לישראל. בישראל השתלב חלק מהמוזיקאים העולים בתזמורת בית השידור הישראלי בשפה הערבית, ומהם השתתפו באירועים מוזיקליים של יוצאי בבל. מאז העלייה קם דור חדש של נגנים וזמרים הממשיכים את המסורת המוזיקלית של יהודי בבל.
במסגרת אירוע פתיחת התערוכה, שייערך ב-17/1/2013 (יום ה'), יתקיים מופע אומנותי של המוסיקאי הבינלאומי יאיר דלל – בן להורים יוצאי עיראק, נגן עוד וכינור, יוצר ומלחין בינלאומי עטור פרסים. עוד יוצגו תצלומים נדירים של להקות היסטוריות מפורסמות, בהן להקת הייצוג העיראקית בקונגרס הראשון למוסיקה בקהיר (שנת 1932), להקת בית השידור העיראקי שכללה בין היתר את דאוד אלכויתי- סבו של המוסיקאי דודו טסה, ונגנים יהודיים עם הזמרת אום כלת'ום בהופעה לכבוד יום הולדתו של המלך בבגדאד.
להשאיר תגובה