סיימון סינג ואדזארד ארנסט, מי שעומדים מאחורי הספר מעורר המחלוקת "ריפוי או פיתוי", מגיעים לישראל להרצאה ודיון על ספרם. הספר, שיצא ב-2008, ומנסה לבחון בכלים מדעיים את הרפואה המשלימה על מנת לפסוק אם מדובר בהונאה או בטיפול יעיל, עורר סערה בעולם הרפואי, בעיקר משום שהוא די פסקני במסקנתו: רוב הטיפולים אין בהם ממש מלבד אפקט פלצבו, חלקם אף מזיקים.
מה שהפך את השערוריה לרבה כל כך, הוא המוניטין של הכותבים: סינג שמוכר כאחד מסופרי המדע הפופולרי (ואנשי הטלוויזיה התיעודית) האיכותיים ביותר בעשור האחרון, ומי שעומד מאחורי רבי מכר כגון "המשפט האחרון של פרמה" ו-"סודות ההצפנה". ארנסט הוא הפרופסור הראשון בעולם לרפואה משלימה וככזה הוא נחשב לבר-סמכא בתחום. הגישה של הספר מתיימרת לבחון את הסוגיה ללא משוא פנים ובאובייקטיביות, על פי גישה מדעית. זאת בטענה שכלפי הרפואה המשלימה, בדיוק כמו כלפי הרפואה קונבנציונלית, יש לבוא בגישה ביקורתית.
המסקנות שלו כאמור מתבקשות אך נחרצות: לרוב מדובר בשרלטנות והונאה פרופר, או סתם בפלצנות ובניפוח דברים, שאולי יש בהם מן האמת אבל זו הגזמה ופרופגנדה אנטי-מדעית. ובכלל, אין סיבה שמדע ידיר עצמו מתחום כגון רפואה משלימה. בסאבטקסט ניתן להציג את הגישה של הכותבים כמטריאליסטית, ואת זו של הרפואה המשלימה כרוחנית, כלומר יש נפש ויש לה יחסי גומלין עם הגוף, הרי זהו ההוליזם הרפואי. ובכלל, אם כבר מדברים על הוליזם אז צריך לנקוט בהוליזם מדעי – אם לוקחים את המדע כקנה מידה לאמת, לא יכול להיות שעד לגבול מסוים וכשמדובר ברפואה אלטרנטיבית היא תוחזק כאמת למרות שלא הוכחה מדעית. הספר עצמו כזכור עוסק בסקירה מדעית ותו לא, ללא הבעת דעה או הגות פילוסופית. הפילוסופיה יכולה לבוא במפגש שייערך עם השניים, בהמשך החודש. פילוסופיה כגון סתירות וחוסר עקביות בטענות של כל אחד מהצדדים, כשלים לוגיים לא רלוונטיים וכו'.
המפגש ייערך בבית אריאלה ב-19.10, בשיתוף אונ' תל אביב ומתוקף כך לסטודנטים תהיה הנחה. הוא ייערך בשני חלקים. הראשון יוקדש כולו לספר "ריפוי או פיתוי" ויחל ב-18:00. השני (20:30) יוקדש לשאר ספריו של סינג, שעוסקים בפיזיקה ומתמטיקה.
להשאיר תגובה