ראש השנה הוא יום שבו דגש מיוחד בטהרה, משום שהיא מסייעת בקרבה אל האלוהים, ומשמשת כלי בהמלכתו וייחודו – המטרות הראשיות של החג. גם הרמב"ם קשר בין הטהרה לבין ההתרשמות מן הקדושה, "כּל הכוונה במקדש שתיווצר היפעלות בלב הפונה אליו ושיפחד ויירא, כמו שאמר: 'ומקדשי תיראו'" (מורה נבוכים ג', מ"ז). מאחורי הקביעה הזאת מסתתרת מוטיבציה שמקורבת לדרך הסופית, שנשתמרה באיסלם. ואכן, בנו-ממשיכו של הרמב"ם, ר' אברהם, דיבר רבות בשבחי הפרקטיקות הסופיות ועמד בראש זרם שביקש לסנתז אותן בתוך היהדות – "חוג חסידי מצרים". אחת מהחשובות בפרקטיקות הסופיות הוא השימוש במוסיקה ככלי המסייע בשלהוב תודעתי עד למצב של דבקות, המוסיקה הפכה לחלק אינטגרלי בדרך זו שחותרת כאמור אל אותו היעד הדתי של ראש השנה. שנת תש"ע ידעה פריחה רבה בתחום המוסיקה הסופית בארץ, ותרמה את כמה מהרגעים הנפלאים בה, להלן פירוט של כמה מהם:
- שי בן צור – שושן ; שי בן צור הוא מוזיקאי ישראלי המתגורר ופועל בהודו למעלה מעשור. במוסיקה שלו הוא משלב מוסיקה צוענית ממדבריות רגא'סטן, ומוסיקה סופית בסגנון הפקיסטני Qawwali ומבצע בשלוש שפות: אורדו, הינדי ועברית. אלבומו השני יצא השנה בלייבל ההודי EarthSync ("לאיה פרוג'קט") והושק בארץ בשני מופעים באפריל.
- האנסמבל של יובל רון – מחפש האמת ; לאחר שכבר זכה לפני שלוש שנים בפרס האוסקר על פסקול שכתב, זכה יובל רון גם להיות מועמד לפרס הגראמי בקטגוריית מוסיקת העולם עם האלבום הזה, השלישי שלו. בין השאר בשל מטרתו המוצהרת, לגשר על פני פערים גזעיים, דתיים ותרבותיים באמצעות שיתוף פעולה בין-דתי והתכה מוסיקלית של השפעות יהודיות, ארמניות וכמובן סופיות (גם כאן, פקיסטן)
- ההולכים באור – פרופ' אמנון נצר ז"ל, מומחה עולמי לתולדות איראן ויהודיה, העמיד תלמידים הרבה, והטביע בהם כוונה ואהבה. אחד מאלה הוא בנימין יעקוביאן שבסדרת אזכרות לפרופ' נצר ארגן ערבי מוסיקה סופית איראנית, שהיא הצורה הגולמית והראשונית של המוסיקה הסופית שהרי רבים מהמשוררים הסופים היו במקורם פרסיים – שאהין, ג'לאל א-דין רומי, חאפז וכו'.
- דיוואן הלב ; גיל רון שמע, ממקימי להקת שבע עומד מאחורי הפרוייקט הזה, מפגש של דבקות ונשמה, שחזר להופיע השנה לאחר הפוגה קצרה. אותה, ניצל בין השאר, בכדי להשלים את אלבום הסולו הראשון שלו, "Soof", שיתעד מסע מוסיקלי מתמשך שלו בעקבות הסופיים באפריקה. רון-שמע הוא גם מי שעומד מאחורי שני ספרי שירים מתורגמים של גדול המשוררים הסופיים רוּמי.
- יונוס אֶמְרֶה – אותי שיגעה אהבתך ; ספר שירים נוסף, מאת אחד מגדולי המשוררים הסופים, יצא בסוף השנה שעברה בהוצאת כרמל. יונוס אמרה חי באנטוליה בתקופה הסלג`וקית, והתחבב אף על יהודי תורכיה משום ששירתו הזכירה להם את המשוררים העבריים הגדולים (שלמה אבן גבירול וכו'), אף המקרא השפיע רבות על שירתו. נושא שירתו היה בקשת האל והיא נחשבת לאחד משיאי השירה הדתית בכל הזמנים (ביקורת)
- דרך אברהם בפסטיבל עכו ; דווקא עכו, העיר הזכורה מהפרעות ביום הכיפורים של לפני שנתיים, היא מקום מושבן של כמה מיוזמות הדו-קיום הנפלאות ביותר. אחת מהם הוא שיתוף הפעולה היהודי-מוסלמי, הקבלי-סופי, של קהילת דרך אברהם. ערב של "מסע פנימי מיסטי" שלהם, בשיתוף המסדר הַסוּפִי-הַיַשְׁרוּטִי בעכו העתיקה, ייערך בחול המועד סוכות (26.9) במסגרת פסטיבל עכו, זאת בליווי מוסיקה של יאיר דלל.
לצפיה: שי בן צור – שושן
לצפיה: האנסמבל של יובל רון – אללה הוא
(פורסם בישראל היום, גליון חג ראש השנה 8.9.2010)
להשאיר תגובה