by Negus of Pop

Culture Agent

אוצרות

גניזת קהיר נחשבת לאחד מהאוספים החשובים ביותר שקיימים לחקר ארון הספרים היהודי ותולדות עם ישראל בכלל. לאורך אלף שנה גנזו בה יהודי מצרים את ספרי הקודש שלהם שיצאו משימוש, ולעיתים כל דבר שכתוב עברית מתוך כבוד לשפה – ועד למאה ה-19 אף אחד לא חשב גם לנבור בה כדי למצוא ערך היסטורי במה שגנוז שם. הסיבה היא גם בגלל שלהיסטוריה מדעית לא היה אז ערך, וגם מפני שהגניזה היתה דבר מקודש והיהודים לא רצו לפגוע בו. אני מניח שהסיבה הראשונה, אף אחד לא חשב שיש ערך לכתבים ישנים, היא החשובה מפני שזה גם גרם לשודדי עתיקות לא לגעת בגניזה ולתת לה לנוח די ברוגע עד ששניאור זלמן שכטר החליט "למלט" אותה אל קיימברידג'. הוא כמובן לא הצליח למלט את כולה, אבל לפחות 70% נמצא בה. השאר מפוזר בעולם – בין אם נגנב על ידי שודדי עתיקות, בין אם נמכר לאנשים פרטיים בנפרד, בין אם אבד וכו'.

המשותף לשלושת אלה הוא הסיפור של האוסף הבא, שנקנה על ידי פפירולוג שוויצרי ב-1986 מסוחר עתיקות, ובשל העובדה שהוא לא היה פפירוסים יווניים אלא "רק" קטעי קלף בעברית, נשכח וכמעט אבד. עד שנמצא מחדש, באוניברסיטת ז'נבה בתוך קופסת פח סגורה. אבל מה עושים עם זה? מסתבר שיש תמיד מי שמתעניין בזה, אבל גם מי שחשב שהוא הצליח למלט עוד כמה ניירות (האוסף הזה כולל "רק" 350 מקטעים) לא ידע עד כמה מדובר באוצר – אוצר שמספיק למלא בתגליותיו כ-280 עמודים מהודרים באלבום-קטלוג שיצא לאחרונה בהוצאת מאגנס, מצורף למחקרים חדשים על תוכנו, שכולל: תשובות (שו"ת) לא ידועות מגאוני בבל, עותקים נוספים של ספרי רס"ג להשוואה, קטעי תלמוד מהתקופה לשם השוואה עם מה שקיים בידינו (שעבר צנזורה) ואפילו קטעי תלמוד שלא נתגלו עד היום (מהתלמוד הירושלמי, לדוגמה).

החלק הראשון של הספר כולל אלבום שמפרט על חלקים מהאוסף, תוכנם ורקע עליהם. בין השאר מדובר בקרעי דפים שצורפו לחלקים האחרים שלהם מאוספים אחרים, והשלימו פאזל, כתבי יד מקוריים שאולי אפשר לזהות את כותביהם, אנשים היסטוריים ששמותיהם מוכרים ממקומות אחרים, ואנשים אחרים שהגניזה הוא המקור היחיד אודותם (כולל שמות חכמים, ותלמידיהם). החלק השני מרחיב את מה שהחלק הראשון מפרט, כך שלעיתים ישנה חפיפה אך בחלק השני ישנו מחקר "עם כל מה שמסביב". מומלץ לכל מי שהיסטוריה יהודית בדמו, ולמי שמחפש חידושים הלכתיים שלא נתחדשו מאז שנכתבו, ומדרשים קדומים ונסתרים. מומלץ כמובן גם למי שהמחקר של הנושא הזה קרוב לליבו, ועשוי למצוא בו עזר – היסטוריה של המזה"ת בימה"ב, הלכה ואפילו מיסטיקה לפני 1000 שנה.

כתיבת תגובה