אמנים מבטלים הופעות בגלל שלא משתלם לבוא לארץ? אין כאן סטנדרטים ראויים? כל מי שמרשה לעצמו לירוק לעברנו בכל זאת, הם רק הדינוזאורים? ואולי זהו הזלזול ההדדי של כל הנוגעים בדבר במאורע הזה שנקרא הופעה בינלאומית בארץ? זה מתחמם ומתחמם עד שמגיע לנקודת רתיחה. קשה לי שלא לתת את 5 הפני שלי בנושא, ממרומי הממוצע השערורייתי של הופעה אחת ל- 10 ימים במשך 3 השנים האחרונות בלונדון. אני חושב: הכל מצטמצם לבעיה אחת ומהותית. קשה, אבל נכון. ניתן גם לתיקון.
:: . ::
אז למען האמת, נראה שיש התעוררות מסויימת אבל אנחנו עדיין רחוקים ממימוש הפוטנציאל. מאוד רחוקים. כמה הופעות בינלאומיות ראויות יש בארץ? רוב האמנים שמגיעים לכאן בכל זאת, נוטים חזק לכיוון המיינסטרים, בעוד הופעות האינדי מדשדשות הרבה מאחור. למה כל זה קורה? ובכן, תכינו את קולות התופים, הנה מגיעה הגרסה שלי, והייתי יכול לסכם אותה בשתי מילים ; אני טוען שהסיבה שמצב ההופעות הבינלאומיות בארץ הוא כזה, נובע מסיבה עיקרית שהרבה אנשים נוטים להחמיץ – מחסור בקהל. על מה אני מדבר? ומאיפה הבאתי את הרעיון המופרך הזה? מיד נגיע לשם. בינתיים, בואו נעבור על ההסברים הרווחים בציבור לסוגיה:
:: . ::
אמנים לא רוצים לבוא לישראל? אמנם ארצנו הקטנטונת אף פעם לא נמצאת במצב יציב מדי ועם זאת, מספיק לבחון את כמות השמות שביקרו בארץ בשנים האחרונות בשביל להבין שזאת כנראה אחרונת הסיבות לשאלה מדוע להקות לא פוקדות את הארץ יותר בתכיפות. אני מניח שכולכם תסכימו שלבנון לא במצב יותר טוב ואפילו שם מצליחים לארגן פסטיבלי מוזיקה.
:: . ::
המועדונים בארץ לא ברמה, ויש בהם סאונד גרוע? אמנם אין לנו אולמות מרשימים כמוBrixton Academy, Shepherd’s Bush Empire ואפילו לא Koko. אבל אחרי שחרשתי כמעט כל מקום ראוי בלונדון אני יכול להבטיח לכם שמעבר לאולמות כמו המוזכרים למעלה, שאר המקומות לא שונים משמעותית ממועדוני ההופעות בארץ. מועדונים כמו הבארבי, המעבדה ותאטרון תמונע עומדים בקנה אחד עם מועדונים מן השורה בלונדון בגודל ותאמינו או לא גם בסאונד ובתאורה.
כמו כל דבר שקשור בחו"ל, יש ניחוח של פנטזיה שעולה מהרעיון של הופעות בלונדון. המציאות היא שאפילו במקומות הנחשבים ביותר בעולם הסיכוי שתתקלו בסאונד נוראי, גבוה ממה שהייתם מאמינים. באופן אישי, אני מאמין שמתוך רצון להוכיח את עצמם, מועדונים בארץ יוצאים מגדרם ומשתדלים לתת לאומנים תנאים שהם לא מקבלים במקומות אחרים.
:: . ::
המפיקים שוחטים במחירים? אמנם חלק מההופעות אכן מתומחרות באופן קצת מתמיה אבל אם אי פעם תשבו ותעשו חישוב גס תגלו שרוב המפיקים לא באמת מתעשרים על גבכם. אחת הסיבות למחירים הגבוהים היא שמעט אנשים צריכים לחלוק בנטל הכלכלי של ההופעה, כלומר קהל היעד מועט באופן יחסי. מישהו אמר חוסר בקהל?
הרוב הגדול של ההופעות מתומחר בצורה הוגנת ; ראו לדוגמא את כל ההופעות בבארבי עד היום. דוגמא נוספת הם לבונטין 7 שעושים עבודה נפלאה ומצליחים להביא פעם אחרי פעם הופעות חו"ל עם ניחוח אנדרדגראונד במחירים מגוחכים לחלוטין (תציצו בהיסטורית ההופעות של לבונטין 7 ב"בוא, יא מניאק" בשביל להבין על מה אני מדבר).
ואם כבר אתם רוצים לכעוס על מישהו, תזעמו על מי שגובה מחירים מופקעים להופעה מקומית (מה הסיבה לשלם 180 שקל להופעה של בועז שרעבי לדוגמא?). עלות ההפקה מאוד נמוכה ובמקרה הזה, מישהו גוזר קופון מאוד יפה על חשבון הקהל.
:: . ::
המפיקים לא מבינים במוזיקה ומביאים רק להקות שגמרו את הסוס? נתחיל בכך שההתייחסות לגוף נעלם בשם "המפיקים" הוא שגוי מיסודו. ישנם מפיקים רבים וכל אחד מתמקד בז'אנר ופרופיל אחר. ההכללה שלהם לכדי יחיד נעשית אך ורק מתוך רצון ליצור מטרה אליה אפשר יהיה לכוון את חיצי האשמה.
באשר להבנה המוזיקלית של אותם "מפיקים", אני חצוי בדעותיי. אמנם שוב ושוב אומנים עתיקים מגיעים לארץ אבל האם זה אומר שהמפיקים לא מחוברים לעולם? אני לא משוכנע. יכול להיות שחלקם מביאים את מי שהם מצליחים לשים עליו את היד אבל הרוב הגדול יודע בדיוק מה הוא עושה כשהוא מכוון ללהקות עבר. בראש ובראשונה לקהל מבוגר יותר יש יותר כסף – עצוב אבל נכון. אבל מעבר לסעיף הכלכלי, לא נעים להודות, ישראל תקועה בניינטיז. לחלוטין (ועל זה אולי אפרט בפעם אחרת). MGMT ממלאים אולמות הופעה אחרי הופעה בלונדון, אמנם לא במקומות ענקיים, ועדיין, מה שחם בעולם עובד פה חזק. כמה אנשים יבואו לראות אותם בארץ? 100? 200? ואם זה המצב, אין ברירה ל"מפיקים" אלא ללכת על להקות דאשתקד כדי להבטיח שיצליחו למכור מספיק כרטיסים. מישהו אמר חוסר בקהל?
אין לי כוונה לצייר תמונה ורודה ולומר שאין שום אמת מאחורי כל אחת מהטענות למעלה. ועם זאת, אני טוען שאלה הן יותר סימפטומים מאשר הסיבות האמיתיות. הסיבה שמחברת בין כולן היא העובדה שאין מספיק קהל להופעות בכלל והופעות אינדי בפרט.
:: . ::
אז למה אין מספיק קהל להופעות? הנה כמה סיבות שיכולות להיות הסבר:
התרגלנו לא להוציא כסף על מוזיקה. כעם שמככב בטבלאות הפיראטיים, אם כבר יבחרו ישראלים להוציא כסף הם יעדיפו להשקיע אותו במשהו חומרי, משהו שנשאר איתם לזמן רב יותר מאשר חוויה נדיפה של ערב אחד. קשה לשכנע מישהו שהוצאה של 150 שקלים להופעה היא ראויה. כמעט בלתי אפשרי להעביר את החוויה הבלתי נשכחת של הופעה חיה מבלי להיות שם. אמנם, 150 שקלים הם עדיין אחוז יחסי גבוה יותר ממשכורת המינימום בישראל מאשר בשבדיה, בלגיה או אנגליה אבל את המצב הכלכלי במדינה יהיה קצת קשה לשנות. אם אנחנו רוצים הופעות נאלץ להעלות אותם ברף סדר העדיפויות בחיינו. אני לא רוצה להכנס לאנשים לכיס, אבל עד יד על הלב, רוב המתלוננים על המחיר לא יהססו לרגע לצאת לערב שתייה עם חברים ולסיים עם חשבון דומה על בירות, ויסקי ושוט של ייגר לקינוח. כשמגיע נושא ההופעות, נראה שאנשים מתחילים להתכווץ כאילו מדובר בלקנות דירה.
אף אחד לא מקשיב לנו. לצערנו, אף אחד לא שואל אותנו את מי היינו רוצים לראות. נראה שיש נתק בין "המפיקים" לבין הקהל (כן, אולי יש בזה משהו). הם בוחרים להביא אומן כלשהו ואז כוססים ציפורניים בציפייה לראות איך מכירת הכרטיסים מתקדמת. אנחנו, מצידנו, שוב מאוכזבים שלא קיבלנו את האומן שרצינו ומצביעים ברגליים. אם חשבתם שאני טועה מקודם לגבי ההערכה שלי לגבי MGMT העובדה הפשוטה היא שאין שום דרך לבדוק את זה. ואם אנחנו לא מסוגלים להעריך את כמות האנשים, לא נוכל לצפות ממפיק שיקח סיכון מיותר שכזה.
:: . ::
אז מה עכשיו? אמרתי את כל מה שאמרתי, איך גורמים למציאות להשתנות? איך גורמים לאומנים צעירים, עדכניים יותר להגיע לארץ? איך גורמים לתרבות מוזיקלית של הופעות לחלחל? יש דברים שלא בכוחנו לשנות – עלות ההפקה של הופעת חו"ל, המצב הביטחוני והכלכלי בישראל – קטונתי מלדעת איך לשנות את פניה של חברה שלמה, אבל כשמדובר בקהילה מצומצמת יחסית, פעמים רבות יש נטיה טבעית של אותה קהילה ליצור לעצמה אלטרנטיבה ולפצות על החוסרים. אנחנו יכולים לשבת ולחפש מי אשם, או לחלופין אפשר לחשוב על מה ניתן לעשות בשביל שיהיו הופעות יותר רלוונטיות, במחירים יותר שפויים ואולי אפילו במקומות מוצלחים יותר. כמובן שלמפיקים ולמועדונים יש אחריות אבל באיזשהו אופן גם אנחנו בתור קהל נושאים באחריות מסויימת.
:: . ::
מה נותר לעשות? אם אתם אוהבים הופעות, פשוט תמשיכו ללכת אליהם. תהיו סקרנים. לכו גם להופעות שאתם לא מכירים. לפעמים זו הדרך הטובה ביותר לגלות להקה זרה לכם שהולכת להיות הדבר שהכי תאהבו בשנה הקרובה. הפיצו את המוזיקה שאתם אוהבים. גררו חברים להופעות של אומנים שהם לא מכירים. הגררו אחרי חברים להופעות שאתם לא מכירים. צרו קהילות מוזיקליות שאם יהיו בעלות נוכחות, יגרמו להופעות מז'אנר מסויים להגיע. דוגמא טובה היא ההופעות של And One ו-De\vision שקרו בזכות קהילה מגובשת של הליין האלטרנטיבי.
:: . ::
כל מה שכתבתי נשמע מעט מדי? חסר השפעה? לא מהפכני? יכול להיות, אבל שינויים שכאלה קורים לאט וצריכים להתחיל ממשהו. מספיק שיהיה מישהו אחד שיקשיב לקול שתייצרו והשינוי שיתחולל יכול להיות מורגש.
להשאיר תגובה